Home » 1. ljetni kamp Orahovica

1. ljetni kamp Orahovica

ODMARALIŠTE MERKUR

Održan 1. Ljetni kamp tehnike

 

U vremenu od 18.06. do 25.06.2017.  održan je  1. Ljetni kamp tehnike Orahovica u odmaralištu Crvenog križa Merkur, Orahovica. U kampu je sudjelovalo 20 učenika osnovnoškolskog uzrasta s područja Osječko-baranjske županije. Organizatori kampa su Radioklub “Osijek” i Društvo za podvodne aktivnosti “Mursa”. Suorganizatori su Zajednica tehničke kulture Grad Osijeka, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Aeroklub „Osijek“.  Pokrovitelji su: Osječko-baranjska županija, Grada Osijek, Cesting d.o.o., ZTK OBŽ i Aeroklub „Osijek“.

Teme održanih radionica su:
1. Električna mjerenja u elektronici.
2. Radioorijentacija i radiokomunikacija
3. Mala škola ronjenja
4. Spašavanje na vodi
5. 3D Modeliranje i printanje
6. Maketarstvo i izrada drvenih predmeta
7. Automatika
8. Škola letenja dronovima
9. Izrada klizača
Učenici su na zabavan način iskoristili svoje slobodno vrijeme i upoznali svijet tehnike kroz navedene radionice. Nastava se održavala u skupinama do 7 učenika, u kojima je bio omogućen individualni pristup i rad, a način rada je bio prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine.

Učenici su na jednostavan način naučili lemiti elektroničke komponente, te mjeriti napon, struju i otpor na radionici električna mjerenja. Za vrijeme provođenja radionice radioorijentacije i komunikacije, učenici su usvojili osnove rada na radio stanicama i načinu radiokomuniciranja pod nadzorom licenciranog radiooperatera i voditelja kampa Marijana Rečića,9A2C. Uz teorijsku nastavu iz radioorijentacije, održano je natjecanje ARG (“Lov na lisicu”), te praktična nastava u realnim uvjetima, gdje su se učenici snalazili i orijentirali u prirodi, koristeći radioprijemnik i odašiljač. Za 3 najbolja mjesta u natjecanju, podijeljene su diplome.

Uz nadzor licenciranog instruktora, trenera ronjenja Tihomira Jalžetića, učenici su upoznali ronilačku opremu i savladavali tehnike ronjenja u bazenu na dah i sa standardnom ronilačkom opremom: kompezator plovnosti, regulatori, ronilačka maska, disalica, peraje, odijelo, pojas s olovnim utezima i ronilački spremnici zraka. Isto tako, učenici su prošli radionicu spašavanja na vodi unesrećene osobe.

Na 3D radionici, pod mentorstvom profesora Tomislava Pandurića učenici su radili na projektiranju i izradi 3D modela, pomoću programskog alata 123D Design te su pripremali programske modele za ispis na 3D pisaču.

Voditeljica radionice modelarstva, profesorica Snježana Pepl-Sekulić učenike je upoznala sa strojem Unimat basic 1, pomoću kojeg su prateći nacrte, izrađivali drvene predmete od šperploče, te ih kasnije dodatno obrađivali brušenjem.

Koristeći Arduino razvojnu platformu i Arduino programsko sučelje, na radionici Automatike, pod mentorstvom Danijela Rakića, učenici su uspješno napisali svoj prvi program, prenijeli ga u mikroupravljač, koji je upravljao složenim elektroničkim sklopovima i raznim senzorima.

Iskusni zrakoplovni modelar Filip Glogoški, vodio je radionice izrade klizača i školu letenja dronova, gdje su učenici izradili zrakoplovne modele SIKI-13 i F1N-150 i naučili daljinski upravljati s dronovima.

Domaćin kampa, Gradsko društvo Crvenog Križa Osijek za sve sudionike je održalo prigodno predavanje iz prve pomoći.

Organizatori su kroz razgovor i pozitivne dojmove sa sudionicima kampa došli do zaključka kako postoji potreba za povećanjem broja sudionika kampa. Organizatori do idućeg kampa, pozivaju sve učenike zainteresirane za izvannastavne aktivnosti iz područja tehničke kulture, da se uključe u redovne aktivnosti Centra tehničke kulture Osijek u Domu tehnike.

Propagacije: