Home » Natjecanja

Natjecanja

Natjecanja

Natjecanja su jedna od značajnih aktivnosti u svijetu radioamaterizma. To su natjecanja u ostvarivanju radioveza prema unaprijed poznatim pravilima, koja se za svako natjecanje razlikuju. Radioklubovi često daju priliku mladim radioamaterima da svoje vještine i znanje unaprijeđuju kroz rad na svojim natjecateljskim lokacijama.

Na natjecanjima se radioveze održavaju koristeći mikrofon, telegrafsko tipkalo ili računalo, ovisno o tome kakvo je natjecanje i na koji način u njemu želite sudjelovati. Natjecanja se na različitim frekventnim opsezima i različitim vrstama rada održavaju skoro svaki vikend, što je odlična prilika za poslušati radioamaterske frekvencije ili otići do nekog radiokluba za demonstraciju.

Brza telegrafija

Posebno je zanimljiva i brza telegrafija u kojoj je cilj, kao što i samo ime govori, što brže primati odaslane signale Morseovim kodom. Promociji toga zasigurno je doprinijeo program RufzXP (http://www.rufzxp.net/) koji je namijenjen upravo tome. Na navedenoj web stranici postoji i top lista koja se ažurira jednom tjedno i na kojoj svi imaju mogućnost objaviti svoj ostvareni rezultat.

Osim stjecanja jedne nove vještine, zaljubljenici u telegrafiju se često druže i natječu na europskim i svjetskim prvenstvima. Natjecanja u brzoj telegrafiji održavaju se u sklopu IARU organizacije (http://www.iaru-r1.org/index.php/hst)

ARG – Amaterska radiogoniometrija

Amaterska radiogoniometrija (ARG) je sportsko-tehnička disciplina koja se bavi pronalaženjem skrivenih odašiljača pomoću prijemnika-radiogoniometra, topografske karte i kompasa. U Hrvatskoj ARG sezona počinje u travnju i traje cijelo proljeće kad se organiziraju brojna natjecanja na koja pristižu zaljubljenici u taj sport. Prema postignutim rezultatima tijekom sezone formira se i Hrvatska reprezentacija koja predtsavlja Hrvatsku na Svjetskom ili Europskom prvenstvu.

Propagacije: