Home » Radio orijentacija (ARG)

Radio orijentacija (ARG)

 

Natjecanja

Radioamaterska natjecanja (contesting) su natjecanja kod kojih je u određenom razdoblju potrebno ostvariti što više radio-veza s drugim radioamaterima širom svijeta. Najčešće se natjecanja održavaju tijekom vikenda, a razlikujemo ih prema domaćem, međunarodnom i svjetskom karakteru, vremenski u trajanju od 1 do 2 sata za lokalna do 48 sati za najveća svjetska natjecanja, te prema vrsti emisije (fonijom, telegrafijom ili digitalnim vrstama rada).

Amaterska radio goniometrija (ARG) – popularno “Lov na lisice” je još jedan vid tehnike/natjecanja u svijetu radioamaterizma, a spaja sport, tehniku i prirodu. Pomoću radioprijemnika je na određenom području u određenom vremenu potrebno pronaći što više odašiljača.

Amaterska radio orijentacija (ARO) – slično kao (ARG) samo što natjecatelj pomoću radioprijemnika i vezanih očiju traži odašiljače u krugu 50 metara ili u zatvorenim sportskim dvoranama. Vrijeme traženja svih 5 odašiljača je 10 min, a 3 odašiljača 6 min. Amaterska radio orijentacija’ (ARO) namijenita je za slijepe osobe kao i za sve ostale koji se žele iskušati u ovoj sekciji.

 

Propagacije: