Home » Tko su radioamateri ?

Tko su radioamateri ?

Radioamaterizam

Međunarodni radioamaterski znak

Radioamaterizam (engl. hamradio, amateur radio) hobi je unutar tehničke kulture kojim se bavi oko 6 milijuna ljudi širom svijeta. Radio operator, koji se još naziva i ham ili radioamater, koristi suvremenu radijsku opremu za komunikaciju s ostalim radioamaterima za javne potrebe, rekreaciju ili vlastito unapređenje.

Radioamaterski operatori održavaju bežičnu komunikaciju s prijateljima, članovima obitelji ili pak potpunim strancima, te često pomažu svojim zajednicama u svrhu održavanja komunikacija u kriznim situacijama (nesreće, katastrofe), a usput povećavaju svoje znanje radijske i elektroničke teorije.

Povijest

Rođenje radioamaterizma, kao i radija općenito, veže se uz različite amaterske eksperimente. Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inžinjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Aktivnosti

Radioamateri koriste različite načine komuniciranje. Najčešći način komuniciranja je glasovni, koristeći frekvencijsku modulaciju (FM) za prijenos glasa visoke kvalitete, te nešto pouzdaniju jednobočnu amplitudnu modulaciju (SSB) u komunikaciji gdje su signali na granici šuma te je širina komunikacijskog prostora ograničina.

Radiotelegrafija s Morseovim kodom i dalje ostaje popularna, uglavnom na frekvencijskim područjima kratkoga vala te za eksperimentiranje s svojim prednostima u odnosu signal-šum.

Moderna osobna računala su dovela do velike popularnosti digitalnih komunikacija u svijetu radioamaterizma. Radioteleprinter, paket-radio, PSK31, Echolink koji je koristeći VoIP tehnologijom internetom spojio radioamatere s lokalnim repetitorima širom svijeta. Drugi načini rada kao što su WJST omogućavaju radioamaterima rad kada su signali vrlo tihi.

Satelitske komunikacije – radioamateri mogu pristupati satelitima (OSCAR – Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio) koristeći čak i mali ručni uređaja s malom antenom. Također radioamateri koriste i prirodne satelite kao što su Mjesec, te ionizirane tragove meteora kao reflektor za odbijanje radiovalova.

Radioamateri koriste radiostanice kako bi ostvarili kontakte s ostalim radioamaterima. Neki se uključuju u okrugle stolove na radiovalovima, neki se uključuju u mreže različitih radioamatera sa zajedničkim interesima, a neki sudjeluju u različitim radioamaterskim natjecanjima.

Konstrukcije

U radioklubovima mladi imaju priliku naučiti ili proširiti svoje znanje o konstrukcijama antena, tehničkih sklopova, itd. kroz praktičnu primjenu. Razne radionice koje pomažu mladima u njihovim početnim koracima održavaju se u radioklubovima, gdje iskusni radioamateri konstruktori prilagođavaju program području interesa polaznika.

Svemirske komunikacije

Radioamateri i astronauti najbolje surađuju na projektu ostvarivanja radioveza između škola i Međunarodne svemirske postaje. Prvi takav kontakt u Hrvatskoj bio je 2008. godine u Pazinu u organizaciji Radiokluba Pazin i Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin, a drugi 2013. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog DX kluba i Tehničke škole Ruđer Bošković. Prilika je to da učenici astronautu postavljaju pitanja, a on im odgovara dok se trenutno nalazi u postaji koja nadlijeće mjesto kontakta. Česte su i radioveze preko nekih od radioamaterskih satelita u orbiti, a oprema koja se za to koristi ista je kao kod ostvarivanja radioveza na Zemlji.

Kampovi

Radioamterski kampovi su odlična prilika za unaprjeđenje znanja mladih radioamtera uz nezaobilazno druženje i zabavu. Kampovi se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima hrvatske, a najpoznatiji je 7-dnevni radioamaterski kamp na Mosoru s ciljem obuhvaćanja više područja radioamaterizma kao što su natjecanja, ARG, konstrukcije, a omogućeno je i polaganje za dobivanje radioamterske dozvole. Kamp svake godine okuplja petnaestak polaznika, a održava se u ljetnim mjesecima kada su učenici oslobođeni školskih obaveza. Osim domaćih kampova HRS svake godine šalje svoje najaktivnije mlade radioamatere na YOTA (Youngsters On The Air) program mladih radioamatera iz cijeloga svijeta.

Radioamateri danas
Danas u svijetu ima nekoliko milijuna radioamatera. Po definiciji to su osobe koje se bave radijskom tehnikom i radio operaterstvom, ali samo iz razloga osobne sklonosti, a ne iz ekonomskih ili političkih razloga. Od toga broja gotovo tri milijuna su tzv. licencirani radioamateri, (najviše u SAD i Japanu), dakle oni koji imaju dozvolu za držanje vlastite amaterske radijske postaje na kratkom ili ultrakratkom valu kojom održavaju međusobne veze. Svaka amaterska radijska postaja ima i svoju pozivnu oznaku po kojoj se razlikuje od drugih sličnih postaja. Početak te oznake obilježava državu u kojoj se nalazi, dok slova na kraju označuju radioamatera koji je vlasnik te postaje i njen operator. Tako se Hrvatska u radioamaterskom svijetu prepoznaje po oznaci 9A. Osim toga, u svakoj državi radioamateri se udružuju u svoje klubove i saveze. U Hrvatskoj to je Hrvatski radioamaterski savez (HRS). Nacionalni savezi udruženi su u Međunarodnu radioamatersku uniju IARU (International Amateur Radio Union) koja je član Međunarodne Unije za Telekomunikacije ITU (International Telecommunication Union), kao najvišeg svjetskog tijela na području bežičnih telekomunikacija.

Propagacije: