Home » Kako postati radioamater

Kako postati radioamater

Kako do dozvole ?
Da bi radioamater mogao dobiti dozvolu za rad na klupskoj ili vlastitoj radijskoj postaji, u svim državama na svijetu on mora položiti odgovarajući ispit pred ovlaštenim organom. U Hrvatskoj to je Zavod za telekomunikacije koji u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom provodi radioamaterske operatorske ispite. Prema svome znanju i osposobljenosti radioamateri operatori se u nas odnedavna dijele u dva razreda: početnički, P-razred i najviši, A-razred. Iz P u A razred prelazi se polaganjem dopunskog ispita. Ispitu mogu pristupiti kandidati već s 12 godina starosti, a dozvolu za rad mogu dobiti već s navršenih 14 godina. Nakon uspješno položenoga ispita kandidat dobiva “Svjedodžbu o položenom radioamaterskom ispitu” određenog razreda. Ta svjedodžba mu omogućuje da na svoj zahtjev dobije i “Dozvolu za amatersku radijsku postaju” tog razreda. Ispit P-razreda provodi Hrvatski radioamaterski savez, dok ispite A-razreda provodi Zavod za telekomunikacije Republike Hrvatske.
Ministarstvo pomorstva, prometa i veza potrudilo se i izdalo je 1997. godine “Priručnik za polaganje ispita za radioamatere” bez kojega je bilo gotovo nemoguće uspješno se pripremiti za ispit. Osim sažeto obrađenoga gradiva u njemu se nalazi i šest kompletnih uzoraka ispitnih testova s po 120 pitanja u svakome, tj. ukupno 720 pitanja i označenih točnih odgovora, koji su neprocjenjivi za svakoga kandidata. Osim ispita iz telegrafije, ispit je isključivo pismeni i sastoji se od 120 pitanja višestrukog izbora: od ponuđena četiri odgovora u svakom pitanju kandidat mora zaokružiti onaj koji je točan. Za svaki operatorski razred potrebno je na taj način skupiti određen postotak točnih odgovora.
P-razredu proširena su frekvencijska područja na kratkome valu, tako da sada mogu raditi i fonijom na 3,5 i 7 MHz.

Licenciranje

Radioamaterski rad je reguliran pravilima Međunarodne agencije za telekomunikacije (ITU) koja je dio organizacije Ujedinjenih Naroda. Veliki broj frekvencijskih opsega je dodijeljen radioamaterima za nekomercijalno eksperimentiranje oko prostiranja radiovalova i radi tehničkog obrazovanja. Posebna područja su rezervirana za satelitske komunikacije.

U svim državama svijeta, pa tako i u Republici Hrvatskoj, radioamateri moraju proći ispit na kojem pokazuju ključno znanje i razumijevanje koncepta radioamaterizma, što ih razlikuje od servisa kao što je CB radio (mreža građana) nelicenciranog i ograničenog tipa. U Hrvatskoj se razlikuju dva razreda radioamatera: P – početnički razred, te A – napredni razred, a razlikuju se u privilegijama korištenja frekvencija i snaga odašiljača.

Polaganja za P razred se organiziraju u lokalnim radioklubovima, dokle se polaganja za A razred organiziraju u sklopu Hrvatskog Radioamaterskog Saveza.

Novi radioamateri

Svatko tko želi postati radioamater najbolje je da se prijavi u neki od lokalnih radioklubova. U Hrvatskoj danas postoji stotinjak radioklubova te preko 2000 aktivnih radioamatera.

Radioamaterske oznake

Svaka osoba nakon što postane radioamater dobiva i jedinstvenu pozivnu oznaku koja služi za identifikaciju u radioamaterskim komunikacijama. U Hrvatskoj radioamaterske oznake počinju predmetkom 9A – predmetak koji označava Republiku Hrvatsku.

Što vam pruža bavljenje radioamaterizmom?
– “cijeli svijet na dlanu”, ostvarivanje veza sa radioamaterima diljem svijeta, udaljenost veze nije ograničena kilometrima
– mogućnost rada na klupskoj opremi (radiopostaje, računala….) kao i posjedovanje svoje radiopostaje
– rad sa više vrsta komunikacije kao što su fonija, morseov kod, RTTY, amaterska televizija i drugo
– razna natjecanja, klupska, osobna, na klupskoj natjecateljskoj lokaciji na Banovom brdu
– osvajanje raznih diploma
– bavljenje radiogoniometrijom, digitalnim tenikama, računalima itd
– vlastita (besplatna) bežična mreža
– usvajanje novih tehnickih znanja
– suradnja sa drugim radioklubovima i sličnim organizacijama
– mogućnost da se aktivnosti u radioklubu priznaju kao izvanškolske aktivnosti
– još puno drugih interesantnih stvari koje je moguće ostvariti kod nasSvake jeseni (u vrijeme trajanja školske godine) ili ako ima dovoljno polaznika klub organizira i provodi tečajeve.Sve dodatne informacije mogu se dobiti svakog četvrtka kada je klupski dan u Domu tehnike u Tvrđi od 18 sati kao i na email .Za upis u Klub dovoljno je popuniti PRISTUPNICU i poslati e-mailom ili osobno doći u Klub i popuniti pristupnicu. Klupski dan je četvrtkom od 18 sati (Dom tehnike u Tvrđi, prvi kat lijevo).
Pristupnica
Pošaljite upit
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ispunite obrazac i kontaktirajte nas putem ove web forme.

Propagacije: