Home » O nama

O nama

Klub u svom radu razvija i promiče tehničku kulturu, a osobito radioamaterizam. Kontinuirano se radi na unapređenju stručnog rada, promicanju istraživanja i novosti u području radioamaterizma. Klub organizira seminare i predavanja za članove, a posebice za mlade koji su veoma uspješni na natjecanjima.

Radioklub “Osijek” je osnovan prosinca 1947. i od osnutka veoma je uspješno radio na širenju radioamaterizma, tako da su osnovani radioklubovi u Josipovcu, Čepinu, Dalju i Retfali. Klub je osvajao prva tri mjesta na mnogim svjetskim, europskim i državnim natjecanjima. Treba istaknuti prvo mjesto u svijetu “All Asian” 1981. godine i “CQ WW DX” 1980. godine, 2. mjesto “VHF/UHF/SHF/50 MHz – 432 MHz”. U natjecanju “CQ WW DX” u Hrvatskoj je osvojeno prvo mjesto 1998. i 2000. godine. Pojedini članovi su postigli izvanredne rezultate na natjecanjima (Šarčević, Ferić, Vehabović, Mađerić, Kokorić, Rečić, Zlomislić, Spajić). Povodom 50. godišnjice postojanja tiskana je kraća brošura. Za uspješan rad pojedinci su dobitnici i vrijednih priznanja, Mihajlo Zlomislić je dobitnik Povelje ZTK Osječko-baranjske županije (2004. godine), Ivica Šarčević je dobitnik Nagrade Osječko-baranjske županije (1998. godine). Gotovo svi članovi su sudjelovali u Domovinskom ratu. U radu su koristili klupsku ili osobnu opremu.

Klub ima šezdesetak članova, a tijekom godine osposobljava radiooperatere, sudjeluje na međunarodnim i domaćim natjecanjima, surađuje s inozemnim klubovima iz Njemačke i Češke te domaćima iz Požege i Zagreba. U novije vrijeme usvaja se znanje s područja digitalnih veza (wireless), održavanje repetitorske i digipiterske mreže koju koriste svi amateri regije i susjednih država je vrlo važan dio godišnjih zadataka. Klub pokreće ARG (amatersku radiogoniometriju) za mlade i to putem obuke i organiziranja natjecanja.

   

Propagacije: